Lábápolási tanácsok évszakváltáskor

0
284
Fotó: gettyimages.com

Egész télen zárt cipőbe, csizmába vagy vastag otthoni papucsba bújtattuk a lábunkat, ami valószínűleg nem tett jót az állapotának.  Hiszen a láb bőre szárazzá válhatott, sérülhetett, vagy bőrkeményedések keletkeztek rajta, ezért a megfelelő lábápolás különösen fontos az évszakváltás időszakában. Íme néhány javaslat ahhoz, hogyan hozzuk helyre és ápoljuk a lábfejünk bőrét, körmét a „téli bezártság” után.

Milyen lépések ajánlottak a rendszeres lábápoláshoz a téli cipőkbe zárt lábak állapotának javításához?

1. Egy jó lábfürdő

A lábápolás első lépéseként hetente többször vegyünk egy 10-15 perces, jó lábfürdőt. Az összes elhalt bőr könnyebb eltávolítása érdekében  ezáltal lágyítjuk a láb bőrét. De ügyeljünk arra, hogy a víz ne legyen túl meleg, mert az még inkább szárítja a bőrt (32-37 fok közötti víz az ajánlott).

Valójában, mivel a láb nem tartalmaz faggyúmirigyeket, bőre eleve nagyon száraz, és a forró víz még csak gyengíti. Adhatunk a lábfürdőhöz kevés lágy szappant, vagy az antibakteriális hatás érdekében nátrium-hidrogén-karbonátot (szódabikarbónát), Epsom sót (keserűsó néven is ismert magnézium-szulfátot) vagy akár 3 kanál almaecetet. Ezután jól töröljük meg a lábunkat, különösen a lábujjak között, ami a bőrgomba elkerülése érdekében rendkívül fontos.

Jó tanács: A reflexológiai hatás érdekében helyezzünk golyókat a lábfürdőhöz használt edény aljára. Ezáltal, ha a lábunk alá görgetjük őket, ellazítjuk a lábat, és stimuláljuk a lábboltozatot.

2. Hámlasztás a bőrkeményedés eltávolítására

Csökkentsük a bőrkeményedést a legnagyobb terhelésnek kitett területeken, ahol észleljük, hogy a bőr szarurétege megvastagodott az egyenetlen súlyelosztás vagy a cipővel való súrlódás/dörzsölődés következtében. Ezek a bőrproblémák nemcsak kellemetlenek, hanem fájdalmasak is lehetnek, különösen, ha hagyjuk annyira romlani a bőr állapotát, hogy az berepedezik.

Választhatunk mechanikus bőrradírt vagy elektromos sarokreszelőt az elhalt hámsejtek eltávolítására, száraz vagy enyhén benedvesített lábra. Ezek a bőrreszelők nagyon gyorsan koptatják a bőrt, így módjával tanácsos használni őket. Az oda-vissza mozgatással túlzott nyomást fejtünk ki a bőrre, és ha túl gyakran alkalmazzuk ezt a módszert, a kívánt hatás ellentétét, azaz újabb bőrkeményedés kialakulását kockáztatjuk. Hetente egyszer elég hámlasztani a lábfej bőrét, a talpon és a sarkakon.

Jó tanácsHetente egyszer egészítsük ki a fenti bőrápolást mikrohámlasztó és bőrpuhító hatású keratolitikus krémek használatával, melyek gyümölcssavakkal vagy 30%-os karbamid (urea) tartalommal rendelkeznek. A láb egész testsúlyunkat viseli, a súly nyomást gyakorol rá, és ezért a talp, a lábfej bőre  10-15-ször vastagabb a test többi részén lévő bőrnél, ezért ápoljuk gondosan hámlasztással és krémezéssel.

3. Hidratálás naponta, masszírozással  

Amikor lereszeltük a talp és a sarok bőrén a bőrkeményedéseket, masszírozzuk a lábfejet bőrtápláló krémmel. Míg hiába hidratáljuk a lábat, ha nem távolítottuk el a bőrkeményedést (az elhalt bőrsejtekkel rendelkező láb krémrétege nem ivódik be), addig elengedhetetlen, hogy a már simára reszelt bőrt alaposan kenjük be hidratáló krémmel, hogy rugalmas maradjon.

Válasszunk helyreállító bőrápoló krémet lehetőleg glicerin, shea vaj és növényi olaj tartalommal. Masszírozzuk a lábfejet a saroktól a lábujjakig, kihagyva a lábujjak közét. Ismételjük a műveletet minden este, lefekvés előtt.

Jó tanács: Jobb elkerülni, noha gyakran ajánlott, hogy a láb krémezése után húzzunk zoknit éjszakára. Ilyenkor azonban fennáll a hyperhidrosis (túlzott hidratáció) veszélye, ami hosszú távon gombás fertőzést okozhat.

Fotó:123rf.com

4. A rossz szag megszüntetése

Ez a kellemetlenség sokakat érint, de léteznek megfelelő módszerek az eltüntetésére. Egyik ideális követelmény a mindennapos cipőváltás annak érdekében, hogy hagyjuk száradni és „lélegezni” a lábbelit 24 órán át. Ehhez járulhat, hogy hintőport szórunk a cipőbe erre az időre. A lábunkra az izzadásgátló spray-k hatékonyak, de hátrányuk, hogy gyakran szárítanak. Ezért többet ér, ha hetente 1-2 alkalommal néhány csepp zsálya, teafa vagy levendula esszenciális olajat öntünk a lábfürdőbe.

Jó tanács: Vásárláskor részesítsük előnyben a természetes anyagból készült lábbeliket és zoknikat A műanyagok izzasztják a lábat.

5. A lábköröm ápolása

A benőtt körmök elkerülése érdekében tanácsos természetes, enyhén négyszögletes alakúra vágnunk a körmöket. A hosszára is ügyeljünk: vágjuk rövidre, hogy a zárt cipőben ne sértsük meg a körmöket, de annyi hosszúságuk legyen, hogy védjék a lábujjakat. Ezután kartonból készült, rugalmas reszelővel kerekítsük le a körmök oldalsó részét.

Jó tanács: Válasszunk inkább körömollót körömcsipesz helyett, hogy egyenesre vágjuk a köröm szélét. Amellett annak érdekében, hogy körmeink akkor is ragyogjanak, ha nem kenünk rájuk körömlakkot, használjunk polírozót vagy védő alaplakkot. 

6. A vízhólyagok megelőzése 

Gyakran az új, alig hordott vagy túl merev, szűk cipők súrlódása okozza ezeket a sérüléseket, amelyek gyakran az égési hólyagokhoz hasonló fájdalmat okoznak. A lábbeli körültekintő megválasztásán kívül a vízhólyagok elkerülésére használjunk súrlódásgátló kötszert vagy bőrkidörzsölődéstől védő krémet. És meleg időben gondoskodjunk az izzadságot felfogó zokniról, mert a nedvesség is elősegíti a hólyagképződést.

Jó tanács: Ha a vízhólyag megjelent, a fájdalom enyhítésére és a gyógyulás felgyorsítására, gondoljunk újra a szódabikarbónára: 3 evőkanál meleg vízben oldva biztosan használni fog. Vagy egy másik hatékony, természetes gyógymód, ha tisztán aloe vera gélből készült borogatást teszünk az érintett bőrrészekre.

Forrás: Galenus