Az étrend nemcsak trend! Életet is menthet!

0
403
Fotó: AVON

Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egészségtudatos étkezés, amely különböző diéták és étrendek elterjedését eredményezi. Sokan alakformálás és egészségük megőrzése céljából követnek valamilyen diétát, de vannak akik orvosi utasításra, valamilyen egészségügyi probléma vagy betegség hatására kezdenek szigorúan szabályozott étrend szerint étkezni.

A daganattal küzdő betegek életében kiemelkedően fontos a megfelelő étrend követése, hiszen az alultápláltság hatalmas mértékben veszélyezteti őket. A tumoros betegek 10-22%-ának közvetlen haláloka a cachexia, azaz a kóros soványság, amely megfelelő étrend mellett jelentős mértékben csökkenthető, árulta el Beretvás Eszter dietetikus, a Mellünk Egészsége konferenciasorozat egyik előadója, aki több hasznos tanáccsal is készült a speciális
étkezésre vonatkozóan.

A daganatos cachexia egy olyan multifaktoriális tünetegyüttes, melyet a folyamatos izomtömegvesztés jellemez. Nem lehet szokásos táplálási támogatással visszafordítani, és egyre súlyosbodó funkcióvesztést okoz. A sugárkezelések és a kemoterápia szájszárazságot, szájnyálkahártya-, nyelv- és torokirritációt, valamint hányingert és emésztési zavarokat okozhatnak. Ezek étvágytalansághoz, nyelési nehézségekhez, így nem megfelelő tápanyagbevitelhez vezetnek, holott a sebészeti beavatkozások, a sebgyógyulás és szervezetünk fertőzések elleni természetes védekezése átmenetileg megemelkedett szükségletet eredményez, tehát ebben az időszakban még fontosabbá válik a megfelelő energia -, és tápanyagbevitel.

A daganatos betegek számára készített étrend célja, hogy az érintett elérje a megfelelő tápláltsági állapotot, és ezt hosszú távon meg is tudja tartani. Ennek legmegfelelőbb módja, ha úgy tudjuk növelni az adott ételek energia- és tápanyagtartalmát, hogy a mennyisége/térfogata nem változik. Fontos, hogy energiában -, fehérjében -, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag és jóízű legyen.

A dietetikus szakértő legfontosabb tanácsai a következők:

– Az étel elsősorban finomítatlan, évszaknak megfelelő természetes alapanyagokból készüljön, lehetőség szerint az otthoni konyhában.
– Kerüljük a tartósított élelmiszereket, ha pénztárcánk engedi használjunk bio élelmiszereket.
– Idénynek megfelelő gyümölcsöket és zöldségeket fogyasszunk, minél nagyobb mennyiségben.
– A húsok ízét fűszerekkel, mártásokkal, pácolással, öntetekkel vagy szószokkal javítsuk.
– A készülő étel illata sokszor zavaró lehet a beteg számára, undort kelthet. Főzzünk mindig fedő alatt, szellőztessünk, vagy használjunk szagelszívó berendezést.
– Az étel legyen mindig vonzó küllemű és illatú.
– A kemoterápiás kezelés fémes ízérzetet eredményezhet a betegeknél, amely fokozhatja étvágytalanságukat. Használjunk műanyag evőeszközöket ennek mérséklésére.
– A kezelések okozta fájdalmak és nyelési nehézségek mérséklésére használjunk érzéstelenítő cukorkát vagy spray-t, készítsünk lágy, pépes állagú ételeket.
– Folyékony állagú ételek fogyasztását egy nagy átmérőjű szívószállal tehetjük könnyebbé
– A daganatos betegeknél átmenetileg laktóz intolerancia alakulhat ki, így fontos, hogy óvatosan bánjunk a tejcukorral.
– Kerülendők a fűszeres, csípős, alkoholos és túl forró ételek.
– Részesítsük előnyben a gyakoribb, kisebb étkezéseket a nagyobb adagokkal szemben.
– A hányinger -, hányás mérséklésére legyen nálunk mindig egy palack ívóvíz, háztartási keksz vagy puffasztott gabonaszelet.
– Fokozhatjuk az ételek tápanyagtartalmát speciális -, gyógyászati célra szánt élelmiszerekkel/tápszerekkel.
– Fokozottan figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra! A gyakori emésztési problémák megemelik folyadékszükségletünket, a kiszáradás pedig fokozza a rosszulléteket.

„A daganatos betegek számára létfontosságú a megfelelő, szakorvosi ajánlás alapján összeállított étrend követése, ezzel jelentősen csökkenthető a cachexia kialakulása, valamint fokozható a kezelések hatékonysága. A betegek számára nem ajánlott szélsőséges divatdiéták, például egy-egy egészségesnek vélt nyersanyagcsoportra épülő étrend követése, hiszen ezek hosszútávon többet árthatnak, mint segítenek” – hangsúlyozza Beretvás Eszter dietetikus, a Mellünk Egészsége konferencián tartott előadásán.

Az AVON a mellrák elleni küzdelem égisze alatt, évek óta dolgozik azért, hogy minél több nő és férfi figyelmét felhívja az egészségügyi szűrések, és a daganatos megbetegedések időbeni diagnosztizálásának fontosságára. Ezért rendezi meg a vállalat az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvánnyal karöltve, immáron ötödik alkalommal a „Mellünk Egészségéért” Programsorozatot, amely idei utolsó állomásán, november 18-án, Székesfehérváron ingyenesen vehetnek részt az érdeklődő egészségügyi dolgozók és egészségnevelők.

A Mellünk Egészségéért Programról és a jelentkezés menetéről további információk az alábbi honlapon érhetők el: www.mellunkegeszsegeert.hu.