Milyen napszemüveget viseljünk?

0
713

Nem elég, hogy divatos legyen és tükrözze az egyéniségünket, olyan napszemüveget érdemes választani, amelyik teljes biztonsággal ellátja védelmi feladatát. Az UV-sugarak, de különösen az UVB-sugárzás olyan mértékben képes károsítani a szemfelszínt, hogy az idővel különböző szempanaszokat és szembetegségeket idézhet elő. Az alábbi tanácsok betartásával azonban sokat tehetünk szemünk egészségének megóvásáért. 

Ellenőrizzük a címkét!

Csak 100% UVA- és UVB- vagy UV400-védelemmel ellátott napszemüveget vásároljunk! „A 100%-os UV-védelem nélküli napszemüveg viselése valójában komoly egészségügyi kockázatot jelent. Többek között a szürke hályog kialakulásában is jelentős szerepet játszik, hogy egyáltalán nem vagy nem jó minőségű napszemüveggel védjük a szemünket a nap káros sugaraitól. Az évek során a szemünket ért napégések hatása összeadódik, aminek egy idő után akár macula degeneráció vagy szemhéj környéki rákos bőrelváltozás is a következménye lehet” – figyelmeztet dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

A fotó illusztráció: pixabay.com


A sötétebb napszemüveg nem mindig nyújt nagyobb UV-védelmet!

Ne higgyük azt, hogy minél sötétebb egy napszemüveg lencséje, annál biztonságosabb. A fenti szabály a sötét lencsékre is igaz: csak a 100%-os UV-védelemmel ellátott napszemüveg biztosítja a szükséges biztonságot.


A méret is számít!

A napszemüvegnek a lehető legnagyobb lencsével kell rendelkeznie, hogy megvédje szemünket a szemből és az oldalról érkező napsugárzástól egyaránt. Szerencsére a nagy keretes szemüvegek divatosak és nagy belőlük a választék. Az extrém nagy méretű szemüvegek biztosítják a legjobb fedést, valamint a port is hatékonyabban tartják távol a szemfelszíntől.

A polarizált lencsék csökkentik a tükröződést, de nem blokkolják az UV-sugarakat! A polarizált lencséket úgy tervezték, hogy csökkentsék a tükröződő felületekről, pl. vízről vagy utakról visszaverődő tükröződéseket. De jó, ha tisztában vagyunk vele, a polarizáció önmagában nem biztosít UV-védelmet. Ehelyett jobb vizuális élményt nyújt a szabadtéri tevékenységekhez, pl. vezetéshez, vízi sportokhoz, lovagláshoz, biciklizéshez, túrázáshoz vagy golfozáshoz. Ugyanakkor léteznek UV-blokkoló anyagból készült polarizált lencsék is. Legyünk tehát körültekintőek és ellenőrizzük a polarizált napszemüveg címkéjét, hogy valóban maximális UV-védelmet nyújt-e. 

Az ár nem mérvadó!

A napszemüvegnek nem kell drágának lennie ahhoz, hogy biztonságos és hatékony legyen. A lényeg, hogy olyat szerezzük be, amelyen megtalálható az UV400 és a CE jelzés (European Conformity), ami biztosítja, hogy a szemüveg lencséi megfelelnek az EU-s biztonsági előírásoknak, átestek a kötelező vizsgálatokon.

Figyeljünk a sérülésekre!

Ha találunk egy jó formájú keretet, amely rendelkezik a megfelelő védelemmel, akkor természetesen nem fogunk minden évben új napszemüveget vásárolni. Érdemes azonban figyelni a lencse állapotára, mert a karcos, sérült lencse sok esetben már nem nyújt megfelelő védelmet, különösen, ha olcsóbb napszemüvegről van szó, amelyen az UV-védelmet egy vékony fólia adja. Drágább szemüvegek esetében az UV ellen védelmet jelentő réteg a lencse anyagában van, így egy kisebb karcolás nem okoz problémát, de több sérülés esetén ezt is érdemes cserélni.

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom

A cikk a Patika Magazinban jelent meg, keresse a gyógyszertárakban!