Ötletek a csuklás elmulasztására

0
562
Fotó: gettyimages.com

A csuklás a rekesziszom akaratlan, görcsös összehúzódása. Kellemetlen, de ártalmatlan élettani jelenség, amely „enyhe módszerekkel” megállítható.

Acsuklást kiválthatja egy bőséges étkezés vagy az étel túl gyors elfogyasztása, szénsavas ital vagy levegőnyelés, de stressz és a rossz emésztés is. Furcsa hang („hukk, hukk…”) kíséretében, percenként többször ismétlődik, és gyors belégzést okoz. Általában igyekszünk minél előbb megszabadulni tőle, csak az a kérdés, hogyan.

Esszenciális tárkonyolaj

Miért hasznos?
A tárkony esszenciális olaja erőteljes görcsoldó hatással rendelkezik. Emellett nyugtató és szorongásoldó tulajdonságai miatt hasznos gyógyír stressz és idegesség ellen (amelyek szintén kiválthatják a csuklást).

Alkalmazás
Tegyünk 1 csepp tiszta esszenciális tárkonyolajat a nyelvünk alá vagy egy kiskanálnyi cukorra, és hagyjuk a szájban elolvadni. Ismételjük meg 10 perccel később.

Ha nem akarjuk bevenni az olajat, lágyan masszírozzuk 2 csepp esszenciális olajjal a hasi idegfonat zónáját.

Homeopátiás golyócskák

Miért hasznosak?
A hagyományos gyógyászattal szemben a homeopátia a betegséghez hasonló tüneteket képes előidézni, pl. hígított alapanyagokkal. Ily módon, mellékhatások nélkül van esély a baj orvoslására. Pl. a homeopátiás golyócskák igénybevétele csuklás esetén is ajánlható.

Alkalmazás
A csuklás rohamszerűen is jelentkezhet, így a krízis alatt szedjünk a Cuprum metallicum 5CH golyócskákból 5-öt minden 10. percben.

Alapvetően görcsoldó kezelésre:
Cuprum metallicum 5CH, 5 golyócska 3-szor naponta, váltakoztatva Magnesia phosphorica 6CH 5 golyócskával, 3-szor naponta.

Méhfű

Miért hasznos?
A méhfű szintén görcsoldó, idegrendszeri problémákat enyhítő, nyugtató hatású növény, és stresszoldó, relaxáló hatása sem elhanyagolható.

Alkalmazás
Gyógytea formájában:
tegyünk egy leveseskanálnyi méhfűlevelet egy csésze vízbe, főzzük 5 percig, és hagyjuk ázni 10 percen át. Igyunk belőle 2-3 csészével naponta a tartós görcsös tünetek enyhüléséig.

Fügebimbó

Miért hasznos?
A rügyterápia keretein belül alkalmazva a fügebimbóból készült kivonat is segít idegesség és erős stresszhatás esetén, emellett elősegíti az emésztést. Ez utóbbinak a működési zavarai is okozhatnak csuklást. Alapkezelésként alkalmazzuk, ha a csuklás gyakran visszatér.

Alkalmazás
Emésztési problémák esetén vegyünk be 10 csepp tinktúrát 2-szer naponta, 21 napon keresztül. Ha szükséges, ismételjük meg ezt a 21 napos kúrát, 7 napos szünetet tartva.

Jó tanácsok a csuklás megelőzésére
• Együnk lassan, minden falatot alaposan megrágva, és evés közben tartsuk magunkat egyenesen.
• Lehetőleg ne igyunk evés közben, és mellőzzünk minden szénsavas italt.
• Könnyű ételeket fogyasszunk, és táplálkozzunk változatosan, annak elkerülésére,
hogy a gyomrunk nagyon kitáguljon.
• Stressz esetén relaxáljunk, vegyük igénybe a szofrológia eszközeit, jógázzunk, vagy végezzünk lassú testmozgást, pl. tajcsi-tornagyakorlatokat.

5 tipp csuklás ellen

  • Igyunk egy pohár hideg vizet, mivel a sűrű kortyolgatás folytán a nyelőcső ritmikus összehúzódásai elősegítik a rekeszizom görcsös összehúzódásainak megszűnését.
  • Domborítsuk ki a mellet, húzzuk össze a lapockát, miközben a váll legyen maximálisan hátrahúzva. tartsuk ezt a pozíciót néhány másodpercen át.
  • Vegyünk egy mély levegőt, és a lehető leghosszabb ideig tartsuk vissza. Ezáltal
    emelkedik a vér szén-dioxid-szintje, ami megszüntetheti a csuklást.
  • Fogyasszunk el 1 kávéskanálnyi mézet ecettel összekeverve. (Csípős, savanyú ingerek hatására maradhat abba a csuklás.)
  • Furcsa megoldás, de használhat: nyújtsuk ki a nyelvünket, ameddig csak tudjuk, az állunk irányában (mintha el akarnánk érni). ilyenkor stimuláljuk a hangszalagrést, ami enyhíti a csuklást kiváltó görcsöket. Ha a csuklás órákon át, netán napokig tart, forduljunk orvoshoz, mert betegség állhat a hátterében.
  • Forrás: Galenus