Rózsagyökérrel a stressz ellen

0
340

Időszámításunk után 77-ben dokumentálták először a rózsagyökér gyógyhatásait. Az illatos varjúháj vagy más néven rózsagyökér, aranygyökér (Rhodiola rosea L.) Európa, Észak-Amerika és Ázsia magashegységeiben, valamint a sarkvidéki területeken fordul elő.

Mik a népi megfigyelések?

Észak-Európában, Szibériában és Kínában évszázadok óta használják a hideg és a fizikai megterheléssel szembeni ellenálló képesség fokozására, a fáradékonyság, a gyengeség és az impotencia kezelésére és az immunvédekezés javítására. Szibériában a mai napig az esküvőn az ifjú pár egy csokor aranygyökeret kap, hogy a termékenységüket segítsék. Sportolók és orosz űrhajósok is használták a fáradtság megelőzésére és a teljesítőképesség fokozására.

Az illatos varjúháj a ginszenghez és az álombogyóhoz hasonlóan adaptogén hatással rendelkezik, és javítja a szervezet stresszel szembeni ellenálló képességét. mik a tudományos tapasztalatok?

Az 1960-as évek óta számos klinikai vizsgálatot folytattak az illatos varjúháj hatásának feltérképezésére. Több kutatás kimutatta lehetséges jótékony hatását a munka és a stressz okozta fáradtságra, kiégésre, depresszióra, valamint a fizikai és a szellemi ellenálló képesség, a figyelem javítására. Immunrendszer-moduláló és gyulladáscsökkentő hatását állatkísérletekben igazolták.

Alkalmazása

A gyógyászatban a növény gyökerének és gyöktörzsének szárított alkoholos kivonatát alkalmazzák. Ajánlott napi adagja stressz, fáradékonyság és gyengeségérzés esetén 144–200 mg. Fogyasztása biztonságos, mellékhatásként enyhe gyomor-bél rendszeri panaszok és szédülés fordulhat elő. Az irodalomban egy esetet közöltek, amikor az illatos varjúháj antidepresszáns gyógyszerrel (paroxetin) együtt szedve fokozta a gyógyszer hatását, ezért mielőtt illatos varjúháj kivonatát tartalmazó készítményt kezdene fogyasztani, érdemes egyeztetni gyógyszerészével vagy kezelőorvosával.

Dr. Roza Orsolya
gyógyszerész