Milyen a jó lábápoló krém?

0
1698
Fotó: 123rf.com

A nyár, vagy ameddig tart a meleg idő, rendszerint kemény próbának teszi ki a lábunkat. Szandálban jobban fáj a sarkunk, talpunk, és a napsütés UV sugarai vagy a gyakori fürdőzések szárítják is a bőrünket… Így még több okunk van arra, hogy kényeztessük a lábunkat tápláló, hidratáló, bőrpuhító krémekkel. Még nyárutón sem késtünk el vele… De mindent egybevéve milyen elvárásaink is egyenek ilyen készítmények vásárlásakor, és hogyan használjuk őket?

Frissítsenek

Nyáron felmelegszik a bőrünk és gyakran dagad a lábunk a magas hőmérséklet, valamint a több járkálás (sétálás, túrázás…) miatt. Így tanácsos frissítő, pl. menta tartalmú lábápoló krémet használnunk. Továbbá azok a készítmények is ajánlottak, melyekben egyszerre frissítő, antiszeptikus és gombaellenes hatású esszenciális olajok (pl. boróka, árnika, eukaliptusz) is megtalálhatók. De előnyben részesítendők az egyúttal dezodoráló, izzadásgátló és bőrnyugtató összetevőjű lábápolók is (tartalmazhatnak pl. levendula, rozmaring, kakukkfű vagy teafa esszenciális olajat). 

Táplálják a bőrt

Hála a növényi olaj (pl. szőlőmag, olíva, jojoba, argán olaj) kivonatoknak és a növényi vaj (főként shea vaj) összetevőknek, melyek bővelkednek esszenciális zsírsavakban, számos tápláló krémet használhatunk a lábbőrünkre. De a szintetikus alkotórészek (pl. keramidok, szilikonolajok) is jótékony hatásúak lehetnek.  Ezek rendszerint kissé „vastag” krémeket jelentenek, a formula általában „olaj a vízben” emulzió, 20-35% közötti zsíranyaggal. Jó tulajdonságuk, hogy a sejtek közti kötőanyagot erősítik, és egyúttal védik a lábbőrt a vízvesztéstől, valamint a káros külső behatásoktól.

Hidratáljanak

A hidratáló készítmények helyreállítják a bőr nedvességtartalmát olyan hatóanyagok révén, mint pl. glicerin, vagy a természetes nedvesítő faktorok (pl. karbamid vagy más néven urea). De gyakran találhatók bennük a vízvisszatartó hatást kiváltó, hosszan tartó sejtszintű hidratálást biztosító olyan hatóanyagok kivonata is, mint a vörös alangfű gyökér (Imperata cylindrica).

Fotó: 123rf.com

Puhítsák a szaruréteget

Ha megfelelő krémmel hidratáljuk a láb bőrét, az feltétlenül lágy marad. A hidratáló krémet azonban tanácsos kiegészítenünk a szaruréteg megvastagodása ellen ható, ún. keratolitikus (szaruoldó, mikrohámlasztó) készítményekkel. Ezek a krémek tehát az elszarusodott sejtréteg lágyítását segítik elő, ajánlottan 10% fölötti szalicilsav vagy urea tartalommal a bőrkeményedés eltávolítása, kialakulásának megakadályozása érdekében.

Gyakorlati tanácsok
– Minden lábmosás után alkalmazzuk a lábápoló készítményeket, illetve este, lefekvéskor (hogy ne csússzon a láb).
– Bőrradírozás (az elhalt hámsejtek eltávolítása) hetente egyszer habkővel vagy lágy reszelővel ajánlott.
– A láb masszírozását lehetőleg mindennap végezzük el a javasolt krémekkel, nem megfeledkezve a lábfej felső részéről és a bokáról, valamint a körmök speciális ápolásáról.

Forrás: Galenus